UITGESTELD !! The Scroll Ensemble Inventions - Bach Revisited. zat 18 april.


James Hewitt - viool, altviool, piano & Robert de Bree - hobo, blokfluit, piano, sheng

"Inventions" is een reis door het creatieproces, een kijkje in de keuken van de componist en een spannend duel tussen twee muzikanten.

We zij te gast bij de familie Bruggink aan de Boveneindsestraat 10 in Kesteren voor deze boeiende avond op zaterdag 18 april.

n Bachs tijd was een 'Invention' (inventie) een kort thema of muzikaal idee, dat op allerlei manieren met zichzelf gecombineerd, over elkaar heen geschoven of uit elkaar gehaald kon worden (zoals de creativeitsoefening waarbij je zoveel mogelijk manieren bedenkt om een paperclip te gebruiken). Bach was hier een genie in. Hij recyclede op deze manier hele stukken en kon urenlang improviseren op een eenvoudige koraalmelodie, dat het de oren van de toehoorders deed klapperen. In "Inventions" verrast The Scroll Ensemble door geïnspireerd door Bachs inventieve rijkdom zelf te goochelen met instrumentencombinaties, muziek van Bach en de bouwstenen waar Bach mee speelde. Hoe klinkt een vioolsonate op het Chinese blaasinstrument Sheng? En hoe klinkt zo een gerecycled koraal met buitelende omspelingen op blokfluit en altviool? Wat als een violist zijn partita op de piano speelt geïnspireerd door bijvoorbeeld Beethoven, en wat voor andere combinaties zijn er nog mogelijk? In zijn Inventionen neemt Bach een kort melodietje (soms zelfs van een andere componist zoals Pachelbel) en werkt het uit, als een personage in een verhaal, altijd hetzelfde maar door het verhaal van het publiek ook altijd veranderend. In deze meest uitdagende vorm van improvisatie wordt met behulp van takken een thema met het publiek gemaakt. Dan begint ons spel in een muzikale dialoog; in tegenstelling tot een enkele pianist kunnen twee spelers niet altijd weten wat de ander gaat doen en die spanning en speelsheid liggen aan de basis van elk The Scroll Ensemble Concert. Kom en maak deel uit van de inventie!

U bent vanaf 19.30 welkom. Aanvang concert 20.00. Volw 15EUR, t/m 18 jaar gratis.

Voor meer informatie over deze inspirerende musici:

https://www.youtube.com/channel/UCA_GUeZ-RjmkmTipKMyUhSw

 UPCOMING EVENTS: 

 FOLLOW THE ARTIFACT: 
  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Instagram B&W
 RECENT POSTS: 
 SEARCH BY TAGS: