top of page

Duo Heemsbergen en van Jaarsveld, piano & klarinet

Zondagmiddag 4 februari 2024

De Voorhof, Nedereindsestraat 30c, KesterenVIRTUOZE VERBINTENIS

Duo Heemsbergen & Van Jaarsveld (Angélique Heemsbergen – piano & Nicole van Jaarsveld – klarinet) brengt een virtuoos programma met het Grand Duo Concertant van Carl Maria von Weber, de sonate voor klarinet en piano van Felix Mendelssohn, het Adagio van Heinrich Baermann en het laatste deel uit het klarinetkwintet van Wolfgang Amadeus Mozart. De persoonlijke verbintenis van deze componisten vormt de rode draad in dit programma.

 

Over het programma:

Zonder vader en zoon Baermann was dit programma er niet geweest, of toch wel? Voor deze virtuoze klarinettisten schreven o.a. Mendelssohn en Weber meerdere grootse werken, maar de werken voor klarinet en piano dan juist weer niet… Hun verbintenis is de inspiratie voor dit virtuoze programma. Mendelssohn componeerde zijn klarinetsonate in 1824, hij was toen pas 15. De “Baermannen” schreven zelf ook veel muziek voor klarinet. Van vader Heinrich staat het prachtige Adagio op het programma. Wolfgang Amadeus Mozart schreef het Klarinetkwintet speciaal voor Anton Stadler en zijn bijzondere bassetklarinet. Mozart huwde Constanze, de nicht van Carl Maria van Weber, wiens virtuoze en operateske Grand Duo Concertant het programma besluit.

 

BIOGRAFIE

Het op een jonge en sprankelende manier uitvoeren van traditionele werken hebben Angélique Heemsbergen en Nicole van Jaarsveld als doel. Het 'open karakter' van hun recitals wordt door het publiek zeer gewaardeerd.

Angélique en Nicole vormen ruim 15 jaar een duo. Hun 10-jarig jubileum bekroonden zij met het uitbrengen van een cd met werken van Johannes Brahms, Francis Poulenc en Gerald Finzi. In deze muziek én in de samenwerking tussen Angélique en Nicole staan muzikaal samenspel en een gelijkwaardige rol voor piano en klarinet centraal.

In de afgelopen jaren waren Angélique en Nicole te horen in o.a. de kleine zaal van het Concertgebouw, De Oosterpoort Groningen en TivoliVredenburg, alsook live tijdens het Programma Viertakt Podium en Opium op Radio 4. Het duo is ook werkzaam voor Stichting Muziek in Huis, de grootste kamermuziekorganisatie van Nederland, die kamermuziekconcerten in zorgcentra verzorgt op het niveau van reguliere concertzalen.


Klarinettiste Nicole van Jaarsveld (1983) won tweemaal de kamermuziekmarathon van het Utrechts Conservatorium. Ze speelt in diverse kamermuziekensembles waarmee ze concerten gaf in onder andere Het Concertgebouw en TivoliVredenburg. Met het Vivezza Trio en Duo Heemsbergen & Van Jaarsveld was ze meerdere keren live te horen op radio 4. Nicole soleerde in o.a. ‘Gnarly Buttons’, het klarinetconcert van John Adams. Ook remplaçeerde ze bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine en het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Haar studies volgde ze aan het Conservatorium van Utrecht bij Herman Braune en Bas de Jong en aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Sjef Douwes. Haar masteropleiding kamermuziek rondde ze af aan het Utrechts Conservatorium bij Céleste Zewald met uitstekend resultaat. Masterclasses volgde ze bij onder andere Michael Collins, Charles Neidich, Martin Fröst en Ralph Manno.

Pianiste Angélique Heemsbergen (1982) was als soliste te horen met Gershwins Rhapsody in Blue. Als kamermusicus speelt ze in diverse ensembles waarmee ze concerten gaf in onder andere Het Concertgebouw en TivoliVredenburg. Daarnaast was ze meerdere malen live te horen op Radio 4 vanuit de Spiegelzaal van Het Concertgebouw, tijdens het programma Viertakt Podium en vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Angélique is een veelgevraagd repetitor en solist en was verbonden aan (opera)producties van o.a. Chiel Meijering en het NJO Summer Academy. In 2009 behaalde ze haar Master of Music in Performance aan het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti met kamermuziek als specialisatie. Ze volgde masterclasses bij o.a. Pascal Devoyon, Kyoko Hashimoto, David Owen Norris en Richard Egarr.

Comments


 UPCOMING EVENTS: 

 FOLLVolg OW THE ARTIFACT: 
  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Instagram B&W
 RECENT POSTS: 
 SEARCH BY TAGS: 
bottom of page